pondělí 20. září 2010

Richard Branson... "snílek? snad ani ne"

Sir Richard Branson se narodil 18. července 1950 v malé vesničce Shamley Green (hrabství Surrey) v Anglii. Již v 15. letech zaznamenal tento brit svůj první úspěch, když začal s vydáváním magazínu student. Roku 1970 otevírá zásilkovou službu hudebních desek. Rok na to spatří světlo světa jeho první kamenná prodejna. V roce 1972 zakládá v budoucnu světoznámou nahrávací společnost Virgin Records.

Prvním interpretem, který s ní podepisuje smlouvu se stává mladičký Mike Oldfield. Tento multiinstrumentalista se postupem času stává legendou svého stylu a na kontě má několik desítek miliónů prodaných desek. Již tento počin a čich na lidi ukázal, jaké jsou schopnosti nadějného podnikatele. V dnešní době se značka Virgin Group angažuje téměř v každém odvětví lidské činnosti a spravuje přes 350 společností. Mezi nejznámější patří aerolinky Virgin Atlantic Airways, stáj formule 1 Virgin Racing nebo Virgin Galactic, která má v letošním roce v plánu začít s vesmírnou turistikou. Jenom utopie? Neřekl bych. K dnešnímu dni má závazně koupenou letenku přes 320 lidí. Celkem pod značkou Virgin pracuje kolem 50 000 lidí v 30. zemích světa. V roce 2009 byl hmotný majetek společnosti vyčíslen na 18 bilionů $.

Následuje seznam všech dceřiných společností, které jsou rozděleny dle kontinetů. Na konec seznamu uvedu ty, které zasahují svou činností do více částí světa naráz.

Asie:



    Evropa:

          Severní Amerika:

            Afrika:

              Austrálie:

                Multi kontinentální působnost:

                  Ještě přidávám stručný popis některých společností, které jsou asi celosvětove nejznámější. V naší zemi se asi nesetkáme ani s jednou, ale je možné, že se to do budoucna změní.

                  Virgin Atlantic Airways Ltd.

                  Jedná se o britskou leteckou společnost, kterou vlastní Virgin Group (51%) a Singapore Airlines (49%). Mezi hlavní letiště kde aerolinky působí patří londýnské Heathrow a Gatwick, glasgowské Glasgow International Airport a v neposlední řadě i Manchester International Airport. Lety jsou vedeny do Severní Ameriky, Karibiku, Středního východu, Asie a Austrálie. Počet přepravených pasažérů byl v loňském roce přes 6 milionů. Založení společnosti připadá na rok 1984, kdy se také uskutečnil první let. Stalo se tak 22. června a to mezi letišti Gatwick a Newark.

                  flotila:

                  • Airbus A340-300 (6 kusů)
                  • Boeing 747-400 (13 kusů)
                  • Airbus A340-600 (objednány)
                  • Airbus A380-800 (objednány)
                  • Boeing 787-9 (objednány)

                    Virgin Records

                    Jak již bylo zmíněno, tak nahrávací společnost byla založena v roce 1972. Přesně o 20 let později jej Branson prodal společnosti Thorn EMI. V roce 2006 byl label spojen s firmou Capital Records a vznikl tak koncern Capital Music Group. Tato značka má v USA hlavní zastpuení při vydávání alb pod hlavičkou Virgin Records.


                    někteří umělci, kteří nahrávali nebo nahrávají s Virgin Records:

                    • 30 Second To Mars
                    • Gorillaz
                    • Iggy Pop
                    • Korn
                    • Lenny Kravitz
                    • Placebo
                    • The Spice Girls
                    • Sex Pistols
                    • Mike Oldfield
                    • Depeche Mode
                    • Rolling Stones

                      Virgin Unite 


                      Virgin Unite je pracovním názvem pro nezávislou charitativní skupinu Virgin Foundation, která spadá do skupiny Virgin Group. S první myšlenkou založení takovéto organizace přišel sám Richard Branson. Zasvětil do ní několik svých partnerů a v září roku 2004 se tak stává realitou. Sídlo má v Londýně a svojí působností zahrnuje celý svět. Hlavním cílem je pomáhat zemím trpícím finančnímy problémy. Dále všem, kteří trpí jakoukoli formou nemoci, která již byla v mnoha částech světa zcela zahubena. Momentálně je nejvíce prostředků zaměřeno na oblast střední a jižní Afriky, kde se neustále šíří všelijaké mory a propukají rasové a militantní útoky téměř každý den.

                      Virgin Limited Edition 

                      Už podle názvu asi každému dojde, že se jedná o něco exkluzivního a je tomu přesně tak. Síť "Limited Edition" se specializuje na pobyty a zážitky z těch nejexkluzivnějších částísvěta. Nejedná se ovšem pouze o samostatné hotely jako takové, právě naopak. Prestižní místa pobytu jakou jsou malé ostrůvky nebo pronájem luxusního ubytování v centru velkoměsta. Pronájem parádní plachetnice či sprostředkování životního zážitku. To vše jsou specializace Virgin Limited Edition. S tímto je také spojena cena za atrakce, která je řádově několikrát vyžší, než jsou ceny zájezdů od renomovaných cestovních kanceláří.

                      seznam atrakcí, které společnost poskytuje: 


                      A proč jsem tohle všechno sepisoval a patlal se stím? Jedině kvůli tomu, aby si každý uvědomil, že má stejné možnosti a startovní podmínky. Nějací bohatí rodiče, to není absolutně třeba. Stačí se snažit a jít si za svým. Stejně jak to udělal tenhle syn rodičů ze střední vrstvy a samy vidíte, co je z něj dnes.

                                  Žádné komentáře:

                                  Okomentovat