úterý 21. září 2010

Papíry v Kalifornii... "jenom žasnu"

Včera jsem byl svědkem vyprávění, které si nelze nechat jenm pro sebe. Známí se vrátil z LA a když narazil na téma řidičáku, bylo co poslouchat. Jako první překvapení bylo to, že ve státě Kalifornie lze řídit auto (legálně) i bez řidičského průkazu. Stačí pouze aby vedle řidiče seděl někdo, kdo má platné řidičské oprávnění.

Další úsměvná situace nastává v jejich obdobě městkého úřadu, kde se vydávají potřebné doklady. Stačí pouze přijít, zaplatit částku za zkoušky, napsat test, odjed jednu jízdu a je hotovo. Žádné navštěvování autoškoly a poslouchání někdy ponižujících keců ze stran všech možných přezkušujících. I onen test píšete zcela sám, přičemž v místnosti může být váš kamarád popř. rodinní příslušník. Psaná část se zkládá z dvoustránkového testu, u kterého stačí vyplnit pouze jednu stranu. Dovoleny jsou 3 chyby (6 při dvou stranách), žádný systém bodování a podobné hovadiy. Každá otázka stejná váha a stejný metr.

Jako další jsou jízdy, které mají dvě části. Nečekejte žádné auto autoškoly. Samo, že by bylo, ale když přijedete svým vozem, tak děláte zkoušku v něm. Teoretická část je asi taková jako ozkoušet blinkry, stěrače, ruční brzdu ... Pokud tohle zvládnete, máte splněno. Jak primitivní. Praktická část je klasicky na silnici, kde jízda trvá cca 20 minut. Je jasné, že asi každý zkoušitel to bere trochu jinak, ale celkově jsou pravidla a obtížnost jízdy pro všechny stejné. Když tohle absolvoval onen kamarád, tak se sám přiznal, kolik udělal chyb. Při jízdě v pravo blikal opačně, projel 2x jednosměrku, přejížděl zmateně z pruhu do pruhu. Přesto všechno udělal jízdy napoprvé! Poté už jen následuje vyfocení se do průkazu a za 3 dny ho máte doma.

Tohle jsem napsal z důvodu udivenosti, která se mě držela celý večer. Je vidět, že i podprůměrný řidič zde nemá žádné trable s ničím. Asi se nedá říct, že je to úplně 100% dobrý způsob, jak testovat budoucí řidiče a jejich schopnosti. Určitě je to nebezpečnější než u nás, kde si člověka řádně proklepnou. Na druhou stranu je to zase bez onich keců, nekonečných jízd a testů, neustálého poučování a sekýrování ze všech stran. Zaplatíte si svoje, a za hodinu je hotovo. Celkově tenhle systém je dle mého o hafo lepší, než systém jaký je veden v ČR. Holt liberální USA, tam je možné vše.

Žádné komentáře:

Okomentovat