čtvrtek 16. září 2010

Hostinec u Bláhovky... "vítejte v ráji"

Jak sám nadpis napovídá, bude tento článek určen popisu zážitku, který jsem si odnesl z této brněnské hospůdky. Po návštěvě místního hradu Špilberg spolu s přilehlými kasematy (výraz pro vězení) jsme se vydali rovnu k tomuto podniku. Nutno podotknout, že se výrazně zhoršilo počasí a tak byla naše chůze o to svižnější.

Po cca 10-15min pochodu jsme přišli vcelku promočení před nenápadný podnik v ještě nenápadnější ulici. Ovšem ihned jak jsme vešli, bylo vše diametrálně odlišné. Místnost s kapacitou maximálně 30 míst byla naprosto přeplněná lidmi, přičemž u ponku postávalo několik dalších. Během procpávání se tímto davem nám sympatický hostinský kynul rukou, kudy, že se to dostaneme do druhé místnosti, kde by mohlo být místo. Druhá, o něco větší místnost byla plná asi z 85%, takže bylo vyhráno. Zabrali jsme stůl pro 8 lidí,  kde sice byla rezervace, ale až na 16 hodinu, takže jsme měli téměř 2 hodiny na posezení. Během minutky k nám dorazil zmiňovaný šenkýř, který se svým klasickým brněnským hantecem pronesl nějaké glosy a zeptal se, co si dáme. S naší objednávkou bylo naloženo královsky a tak během snad 3 minut byly na stole 3 Plzně, a 1x po tlačence, utopencích a místní specialitě - vepřovém koleni.

Nebudu nic nadsazovat, když řeknu, že jídlo i pivo bylo naprosto bez chyby. Takhle dobrá tanková Plzeň, to se jenom tak nenajde. Je pravda, že jsme měli tuto hospodu vytipovanou jako jednu z nejlepších v republice, přesto byla nad očekávání. Prostředí lokálu klasicky ze staré školy, ve dřevěném obložení s bytelným nábytkem. Lidem, kterým by vadil kouř, se zde nemusí ničeho bát, větrání je zajištěno na 1. Když na člověka přijde chuť, může se bez ostychu vypravit k samotnému výčepu, kde najde talíř se sýrovými jednohubkami, které se dají zobat k pivu klidně celý večer. Před samotnou hospodou ještě stojí několik pivních pultů, kde se lidé spontánně zastavují a popíjí pivečko klasicky na stojáka. Během placení se nám pan hostinský svěřil, že s námi soucítí, když jsme z té oblasti bleskových povodní a nečekaně se rozpovídal o svých povodňových zážitcích z roku 98. Také nám prozradil, že se jmenuje Vlastik a kdybychom dorazili v budoucnu znovu, stačí prý říct heslo Liberec a Bláhovka je nám otevřena. Těžko říct, na kolik by to byla pravda. Ovšem pravdou je, že s pohostinností a vtipem, s jakým jedná s návštěvníky, se tomu snad ani nedá nevěřit.

Závěrem bych dodal, že takto kvalitní hospodu se vším všudy můžeme Brnu leda závidět. Podobnou kvalitou zde v Liberci disponuje s určitou nadsázkou hospoda Tatáž Pakáž. V případě, že se sem vypravíte, nemohu slíbit tak unikátní zážitky. Přeci jen zde bylo asi 5 lidí personálu, takže nevím, koho chytnete. Stejně tak jako cena piva je zde 34Kč, koleno se pohybuje od 140 do 190Kč (podle velikosti končetiny, jakou si předem řeknete) což není 2x levné, ale věřte, stojí to za to! Rozhodně bych ale doporučil návštěvu této klasické, pohostinné hospody, kde jsem ochutnal nejlepší pivo a vepřové koleno za svůj dosavadní život. Zde se prosím pěkně zastavil čas a je tomu jenom dobře.

Hodnocení:
  • pivo: *****
  • kuchyně: *****
  • prostředí: *****

Adresa:
Hostinec u Bláhovky
Gorkého 54
Brno - Veveří
60200

Žádné komentáře:

Okomentovat