čtvrtek 23. září 2010

Fast foody... "mekáčů už stačilo"

Vzhledem k nově otevřené prodejně společnosti Burger King v samotném centru Liberce bych se trochu zadumal nad celym timhle tématem. Nějaké kázání o nezdravosti nebo podobných blbosti, to vážně nechci rozebírat. Spíš bych napsal o tom, proč se víc nesnaží menší řetězce, které by 100% měly na našem trhu šanci.

Slovo "menší" berte s rezervou. Každý z nich má několik tisíc prodejen, ale oproti jiným gigantům je to pořád jen zlomek.Ve světě už jsou poměrně známy, ale u nás nemají a nějakou dobu asi ani mít nebudou svoje pobočky.

Takže tady je představení něčeho, co by neskutečně oživilo sortiment rychlého občerstvení a v záplavě hambáčů popř. pálivejch kuřecích křídel nabídlo taky něco jiného, než jen "sekaná kopyta" apod.

Jedná se o americký řetězec, který se specializuje na mexické pochoutky. Základna celé sítě je ve městě Irvine v Kalifornii. Založen byl 21. března 1962 v kalifornském městečku Downey. V roce 2009 měla firma 6 446 restaurací a zaměstnávala přes 175 000 lidí. Obrat toho roku činil skoro 2 biliony dolarů. Jídlo z Taco Bell si lze zakoupit nejen v USA, ale během let již expandovali do celého světa. Konkrétně se již řetězec dostal do těchto států; Kypr, Čína, Island, Indie, Mexiko, Filipíny, Singapur, Španělsko, Spojené Arabské emiráty, Velká Británie a Dominikánksá Republika. Nedá se říct, že se vždy jedná o často navštěvované lokace, ale třeba taková Británie popř. Španělsko, nad tím už by člověk mohl uvažovat. Abych byl fér, tak musim napsat i tohle. Jídelny byly i v Austrálii a to od roku 1981 až do rkou 2005. Poté se všechny uzavřely právě z důvodu rozlezlosti KFC a MCD'S.

Co se samotného jídla týče, tak je zde nabízeno hlavně tohle: Tacos, Burritos, Nachos a dále pak různé varianty menu. Psát u každého pokrmu oč se jedná by bylo na dlouho, takže přidávám seznam specialit a odkazy, kde si jej můžete prohlédnout a dočíst se, co se v něm nalézá. Celkově vzato jsou všechna jídla pikantní a je možno si je namixovat téměř dle libosti.Vlastní zkušenost bohužel nemám, ale nevěřím tomu, že by zde nebylo jídlo fajnové.



      Jak název napovídá, jedná se v podstatě o řetězec pizzerií. Založen byl v roce 1958 ve městě Wichita, Kancas. Nynější ředitelství je umístěno v texaském Addisonu, který je severním předměstím Dallasu. V současnosti je otevřeno přes 34 000 restaurací, donáškových poboček a kiosků. Celkem je síť vedena ve 100 státech, takže nebudu všechny rozepisovat (ani všechny neznám). Jenom dodám, že se jedná o státy na všech kontinentech a v Evropě ji nalezneme např. v Německu nebo Anglii. Osobně jsem měl možnost dávat si pizzu pravidelně, když jsem byl na Taiwanu a s čistým svědomím řeknu, že to byla nejlepší pizza, kterou jsou kdy jedl. Obrovské "koláče", akurátní tloušťka těsta a suprová nabídka všech možných příchutí, takhle jehce se dá vyjádřit, o čem to všchno je. Před cca 2 rokama jsem si znovu dal vypečenou pizzu v berlínksé pobočce a za těch 10 let od doby, kdy jsem měl jídlo z řetězce prvně, se nic nezměnilo. Vše bylo výborné!

      Ještě jednu zvláštnost tu je. Pokud člověk bydlí v USA tak si lze objednat donášku jídla přímo z webu. Co k tomu dodat. Celkově se zde dá koupit k chálce více než jen pizza, takže tady je opět seznam jídla, kde si každý může pozerat o jaké výbornosti jsme ochuzeni.


        Tyhle dvě nové možnosti a samy by jste viděly, jak se momentálním stálicím začně ztěžka dýchat. Jenom škoda, že jejich obchodní poradci neuvažujá v nejbližší době s expanzí do našeho malého státu.

        Jako poslední uvádím úsměvnou statistiku, kde jsou zachyceny obraty jednotlivých projektů v bilionech $. Nečekaně všemu vládně mekáč s naprosto obludnýmy čísly. Pro úsměvné porovnání je také uveden součet veškerého HDP v Afghanistánu (čert ví, proč zrovna tohodle státu).


            Žádné komentáře:

            Okomentovat