čtvrtek 16. září 2010

The Final Frontier... "nekonečná stopáž"

Jak již sám titulek napovídá, tak zde se pokusím přiblížit nové album skupiny Iron Maiden z mého pohledu. Jak je asi všem známo, jedná se o britskou heavy metalovou legendu, která nemusí nikoho přesvědčovat o svých kvalitách. Předem bych rád řekl, že jsem neměl nijak velká očekávání co se novinky týče a o to víc jsem byl překvapen, když se mi dostala do rukou.

Na placce nalezneme celkem 10 skladem s celkovou hrací dobou přes hodinu a čtvrt. Už tento fakt je u kapely, která je známa svými říznými skladbami, vcelku nečekaný, ale budiž. Bohužel, tyto délky skladeb jsou achylovou patou celé desky. Je mi jasné, že každá kapela má svůj progres a je proto jasný hudební vývoj. Vážně ale nevím, jaký význam má umístit na CD hned půlku materiálu se stopáží více než 8 minut. Zbytek je již střídmější, přesto dle mého až zbytečně uměle natahován.

Díky tomu faktu zde chybí opravdové vypalovačky tipu Aces High popř. Transylvania. Kdybych se měl zamyslet, které z písniček bych umístil do budoucího koncertního setlistu, tak bych mohl říci, že není co do něj umístit. Jedinou výjímku bych udělal u posledního kousku s názvem When the Wild Wind Blows. Tu bych si dovedl představit, že je přehrávána na živo, protože jako jedna z mála vystupuje z řady a minimálně svou první půlkou (která je i tak dlouhá 5 minut) by suprově zapadla mezi ostatní věci hrané na živo. Za zmíňku stojí ještě 3 písně a to tyhle: Mother of Mercy, The Alchemyst a The Talisman. U nich se ještě jakš takš nenudím a najdu v nich části, které jsou vskutku onou klasickou tvorbou IM. Zbytek musím zhodnotit jako průměrné až podprůměrné, u kterých se nebavím ani po 8. poslechu.

Vím, že teď by se do mě mohl každý pustit za to, jak jsem CD zhaněl atd atd ... Ano, to skutečně můžete, na to máte svaté právo. Chtěl bych dodat, že jsem velký fanda kapely, poslouchám jí slušnou řádku let a zatím všechny CD mají své zápory a klady. Bohužel (již po xté), tento počin je z mého pohledu nejslabší, jaký nám kapela naservírovala ve své dosavadní kariéře. Že se jedná o delší úpadek již od dob po albu Brave New World, to je zas jiná věc. Faktem pro mě zůstává, že počínaje koncem roku 2002 se hudebně kapela pouze propadá max. stagnuje a necítím z její tvorby pořádné zapálení a nadšení tvořit...

PS: Kapela před vydáním alba koketovala s myšlenkou, že to bude její poslední deska. Toto tvrzení se zatím nijak nepotvrdilo a dle různých rozhovorů se členy ani nepotvrdí. Samy se cítí v plné sílé a rádi by tvořily nové věci. To je snad jenom dobře, protože je toho hodně co napravovat!

Zde přidávám něco tech. dat: 

Datum vydání - 16.8.2010, EMI
Albu předcházel singl El Dorado vydaný 8. června.
Celkový hrací čas - 01:16:35
stránky kapely - Iron Maiden


Sestava:
  • Bruce Dickinson - Vokály
  • Dave Murray - Sólová & Rytmická kytara
  • Adrian Smith - Sólová & Rytmická kytara
  • Janick Gers - Sólová & Rytmická kytara
  • Steve Harris - Basová kytara, klávesy
  • Nicko McBrain - Bicí


    Tracklist:

    1.Satellite 15... The Final Frontier08:40
    2.El Dorado06:49
    3.Mother of Mercy05:20
    4.Coming Home05:52
    5.The Alchemist04:29
    6.Isle of Avalon09:06
    7.Starblind07:48
    8.The Talisman09:03
    9.The Man Who Would Be King08:28
    10.When the Wild Wind Blows10:59

    Žádné komentáře:

    Okomentovat