pondělí 11. října 2010

Machete... "klasicky paráda"

Koncem minulého týdne jsem se v příloze MF Dnes (konkrétně v sešitu víkend) dozvěděl, že právě vchází do kin nový film z dílen režiséra Roberta Rodrigueze. Oficiální prémiéra je sice až 14.10, to ovšem nic nemění na tom, že jsem film již shlédl a můžu se podělit o své bezprostřední zážitky. Onen opus neze název Machete, česky řečeno Mačeta. Proč jsem si vybral právě tenhle snímek z tuny jiných, které denně zaplavují naše kina a promítací sály? Odpověď je neskutečně jednoduchá.

Již nějakých 10 let jsem fandou filmů pana Quentina Tarantia (Pulp Fiction, Čtyři pokoje, Kill Bill, Hanebný pancharti...) a když jsem se dopídil, že jeho nejoblíbenější spolupráce na filmech jsou právě s panem Rodriguezem, nemohlo to skončit jinak. Veškerá dosavadní tvorba od QT (snad s vyjímkou Grindhouse) byla jedním slovem řečeno, geniální. Svoje filmové začátky postavil právě na spolupráci s R.Rodriguezem a tak dali společně světu slušné číslo výtečných celovečerních filmů. Už první společný projekt, kterým byl film Desperado dopadl báječně. Po tomhle nečekaném rozjezdu následovaly snímky jako Čtyři pokoje nebo Sin City, které jsou fanoušky považovány za vrcholná díla svého žánru. Je jasné, že každý autor někdy sáhne vedle a tak se stalo i v našem případě. Roku 1998 spatřil světlo světa titul Fakulta, který se snažil nenuceně podat téma okupace planety mimozemskou rasou. Tohle podprůměrní sci-fi/drama bylo naštěstí rychle zapomenuto a o dvanáct let později tu opět máme velmi podařený materiál.

Samotný film se točí kolem bývalého (neúplatného) policisty z Mexika, kterému je povražděna rodina a on se postupem času vydává na cestu odplaty. Tři roky po celém incidentu se Machete (přezdívka hlavního protagonisty), kterého si vystřihl Danny Trejo náhodně setkává s člověkem jménem Booth (Jeff Fahey), který mu nabídne nezvyklou práci. Jeho požadavek je jasný, zastřelit vlivného senátora (Robert de Niro), který hodlá kandidovat na místo nejvyžšího politického bosse přilehlé oblasti. Tento politik se snaží udržet si svoje preference za každou cenu a tak se rozhodne apelovat na cit obyvatel USA imigrační politikou. Během operace se ale věci zvrtnou a vše se otočí proti našemu hlavnímu hrdinovi. Jak film plyne dál, je odhalena skutečnost, že podnikatel Booth je tichý společník senátora a jeho objednaná vražda byla pouze fraška. Onen atentát měl být pouze volební tah, kdy se zmiňovaný hlavoun nechá postřelit a poté se ukáže jako pan nesmrtelný s tím, že střelec byl nějaký mexičan a je tedy třeba zamezit jejich vztupu do země. Od tohoto okamžiku se na Macheteho zaměří absolutně všichni a začínají ty pravé manévry. 


Kromě policie a zástupce Bootha jde po našem hrdinovi i další řada lidí. V seznamu se ocitá sympatická policistka Santana Rivera (Jessica Alba), která je zaměstnána u imigrační policie a celou dobu se snaží vyřešit případ nelegálních přechodů hranic. Tyto přechody a celou tzv. "síť" řídí další vnadná slečna s prostým pseudonymem "ona", kterou má na bedrech herečka Michelle Rodriguez. Místní šerif Von (Don Johnson) je pro změnu na druhé straně barikády a tak se všemožně snaží zamezit těmto nočním přechodům hranic. Má k tomu i svou vlastní domobranu a neváhá pořádat doslava nájezdní hony na uprchlíky. Předposlední postavou, která stojí za zmíňku je herečka Lindsay Lohan. Její postavou je naivní slečínka užívající se drogového života a nevázaného točení porna spolu se svojí matinkou. O to peprnější je zjištění, že tahle hloupá blondýnka je dcerou zástupce Bootha. Nějvětší gól ale přijde v okamžiku, kdy se Machete postupně vypořádává se samotnýmy padouchy a narazí na dvojici dcera/matka v bazénku. Je jasné, že si tuhle příležitost nenechá ujít a svoje vodní radovánky navíc nahrává na připravenou kameru. Jaké je to asi překvápko pro tatíka, když najde svůj sejf totálně prázdný a na stole ležet onu kameru se vzkazem "podívej se na mě". 

Poslední postava celého pestrého příběhu je drogový mafián Torrez (Steven Seagal), který má pod palcem veškerý prodej drog a dění kolem hranic. Jak se blíží konec filmu tak se i divák konečně dozvídá, jak to všechno je. Mafián Torrez platí jak nadrženého policistu Vona, tak veškerou politickou kampaň zmiňovaného politika. Rád by totiž viděl postavenou zeď mezi USA/Mexikem, aby mohl navýšit zisky za převádění přes hranice, které působením dobrosrdečné rebelky z lidu tak rapidně spadly. 

Tohle nemůže skončit jinak, než velkou parádou v podání kvalitních herců a jejich nadhledem na celé téma. Od prvních minut je jasné, že zde bude množství epizodních scén a zamotaných zvratů, které jsou tak typické pro dvojici Tarantino/Rodriguez. Hlavní hrdina je doslova magnetem na průšvihy a tak se od první chvíle ocitáme v nefalšované akci plné probodaných těl, uřezaných hlav a roztříštěných vnitřnostech. Mezi nejpoužívanější zbraně patří mačeta a velké palné kalibry, takže o litry krve není nouze. Osobně bych i pochválil detaily, s jakými jsou tvořeny jednotlivé scény. Přeci jen, nechat popadat tři hlavy od bezvládných těl a vše to mít dobře zpracováno, to dá taky zabrat. Obzvlášť výživná scéna se odehraje ve chvíli, kdy se Machete rozhodne použít tenké střevo protivníka jako provizorní lano, po kterém se dostane o patro níž mimo aktuální přestřelku. Dodám, že tahle eskapáda se odehrává v době, kdy je ještě majitel střeva při životě a všemu může jen přihlížet. Další scénkou dodávající úsměv je přestřelka v kostele, kde se macheteho bratr utká s několika protivníky. Celou dobu se zdá, že situaci s přehledem zvládá a bezproblému odstřeluje hlavy nepřátelům. Jenomže, na poslední chvíli se ukáže za bukem stojící Booth a tak se náš kněž ocitá na kříži, kde je postupně přibíjen a mučen. Že vám to přijde morbidní? To z počátku asi každému, ale postupně člověku dojde, že je vlastně celý film pojat jako oddychová komedie a začne se cákáním krve slušně bavit.

Co dodat. Tenhla akční/krimi/komedie je naprostou poviností pro fanoušky Tarantina a Rodrigueze. Člověk zde najde vše, co je na výtvorech těchto lidí tak nepopsatelně skvělé. Hory akce, černý humor nebo postelové scény hlavního hrdiny, který nezapomene žádnou z místních žen obšťastnit. To všechno a mnohem víc se zde dá nalézt a i člověku, který zrovna neholduje (pro neznalé diváky) osobitému humoru dvojice autorů poskytne fajn zážitek a kvalitní podívanou. Zkrátka film pro sobotní odpolende, kdy máte všeho dost a nevíte co si pustit k oblíbenému jídlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat