úterý 5. října 2010

Liberec - Boston..."prakticky exhibice"

Občas si zajdu na hokej či fotbal, takže když tu hrál tým z USA, proč se nepodívat. Peripetie s lístky, které byly oficiálně vyprodány dávno před zápasem byly taky "úžasné". Nakonec se ale podařilo sehnat nějaké to lupení a tak již nic nebránilo směřovat kroky směr Tipsport aréna. Lidu nad poměry (7 500), fronty hrozné, organiazace taktéž. Asi patnáct minut před úvodním vhazováním se začlo hlediště pomalu zaplňovat a začala být cítit ve vzduchu hokejová atmosféra.

Hostující klub Boston Bruins měl v hledišti cca 30 fandů, kteří solidně podporovali celý zápas. U většiny se asi jednalo o turisty z USA, kteří si udělali výlet z Prahy směrem na sever podpořit své miláčky. Jako další kuriozita byl hlouček možná patnácti fandů v dresech Českých Budějovic, který měl připraven transparent oslavující jednoho amerického hráče. O koho se konktérně jednalo jsem nezaregistroval. Tato parta se tvářila vcelku sympaticky a snažila se podporovat oba celky rovnoměrně. Stejně tak bych dal + za nekonfliktní chování, které rozhodně není zvykem všech hostí. Taková Plzeň nebo Pardubice, to jsou zrovna města, která by si mohla vzít z Budějic příklad.

Když nadešel čas zápasu, začlo se s celou (nekonečnou) řadou formalit. Jako první byly na pořadu dne hymny obou aktérských států. Musim uznat, že zvláště ta Spojených států byla v podání zpěváka z národního divadla suprová. Po dohrání našeho songu se bouřlivě tleskalo a každý se již těšil na hokej. Jenomže ten se ani zdaleka nekonal. Další na pořadu dne bylo poděkování bývalému hráči a trenérovi libereckého celku, panu Pavlu Nedvědovi. Za celoživotní přínos pro hokej z LBC byl obdarován různýmy krámy a slavnostně byl vytažen dres s jeho číslem pod střechu haly. Následoval nástup majitele klubu p. Sirovátka, vepřovky Kittnera a jednoho šaška z vlády (už nevim ani koho). Každý z nich měl svou chvilku "slávy", přičemž na starostu města a pána politika se bučelo a pískalo skutečně parádně. Vše šlo do finále a už zbývalo pouze aby oba kapitáni pokecali, promluvil trenér BB a někdo za naší stranu a vše bylo díky bohu hotovo.

První půle první třetiny se nesla jasně v režii medvědů. Naši nic nestíhali a celkově působyli unaveným dojmem. Je asi jasné, že při mizérii jakou teď prožívaj v lize se nebude dít nic extra. Přesto bych očekával o něco větší nasazení, jestli je pravdivá informace se sumou, jakou zástupci Bílích Tygrů museli vypláznout. Zaslechl jsem něco o 300 000 $ za jeden zápas v liberecké kotlině, takže nevim nevim jak se to nakonec vyplatilo, tato hokejová sranda. Každopádně první třetina pokračovala a naši se jakš takš probrali. Jedno ale bylo pořád tragické, naše produktivita. V některých pasážích padalo na bránu Bostonu hafo střel, ale žádná se ne a ne uchitit. Zato hosté se předvedli a první třetinu vyhráli poměrem 0:1.

Druhá perioda pokračovala jako ta první. Šance na obou stranách ale góly padaly jen na jedné. Nejdříve náskok zvedli hosté, potom za naší stranu snižoval Podkonický. Ani ne pár minut po snížený ale přišel další kontr a už to bylo 1:3. Tenhle stav také vydržel do konce třetiny a tak to dávalo většině publika naději, na nějaký solidnější výsledek. To se bohužel nepotvrdilo a tak během posledních dvaceti minut Liberec inkasoval ještě 4x. V tu chvíli již ale nebyl v bráně Pinc, nýbrž nějaký tukan, který si chtěl asi užíp pět minut slávy. Svoje jméno si jistě na čtyřech obdržených gólech "vybudoval", o tom žádná. Zápas se blížil do finishe a už bylo každému jasné, že to dnes nebude nic světoborného. Posledních několik minut se už nepřetžitě telsaklo a hráči byli odměněni za předvedené výkony.

Na závěr stav, který se ustálil na číslech 1:7 z pohledu domácích. Jako nějaké zajímavosti bych asi uvedl, že čas mezi buly byl výrazně kratší, než je zvykem v české lize. Stejně tak jako reklamní panely a úprava ledu byly jasně v režii NHL. Nejužitečnější hráč celého večera by asi měl být Patrice Bergeron (Boston Bruins), který se podílel na několika brankách. Něco málo se dalo i koupit jako upomínkové předměty (dresy, trika, kšiltovky...). Zvláště pak ale cena třeba takového puku byla silně přemrštěná. Kolik lidí si asi koupilo černou tavenou gumu za 100Kč ?

Celkový dojem z akce je asi takový, že hráči amerického celku byli o několik tříd lepší prakticky ve všem, ale pořád to jsou jen lidi. Dvě ruce, dvě nohy, jedna hlava...

Žádné komentáře:

Okomentovat