úterý 23. července 2013

Le Tour 2014... "Pravděpodobný návrat Tourmaletu"

Letošní cyklistický svátek je za námi a již začínají prosakovat první informace o následujícím ročníku. Ano, jak správně tušíte, mluvím zde o Tour de France s pořadovým číslem 101. První tři etapy se odehrají mimo území francouzské republiky a to v místě, kam se právě upírají oči celého světa kvůli příchodu nového královského potomka na svět, v Anglii. Poslední účet Tour zde je datována do roku 2007 a dle organizátorů se jednalo o tak vydařenou akci, že byla jen otázka času, než bude zopakována. Ještě dodávám, že v "boji" o pořádání slavnostního zahájení (tzv. Grand Départ) se marně ucházeli skotský Edinburgh a italská Florencie.


Z Leedsu, známého spíše fotbalovým fanouškům, se peloton první den vydá do Harrogate. Etapa je tedy situována do rovinaté oblasti Severního Yorkshiru. Již nyní převládá názor, že je šitá na míru "dělové kouly z ostrova Man" Marku Cavendishovi. Však také cílové město je rodištěm jeho matky.

Druhá etapa má stanovený start v Yorku a konec v Sheffieldu, který pro změnu leží v Jižním Yorkshiru. Zde se již má objevit první zvlněný ráz krajiny s nejvyšším bodem Holme Moss (524 m.n.m.). Třetí den je v plánu etapa z Cambridge do Londýna s cílem u Buckinghamského paláce, přičemž samotný finish by měl být položen na slavném bulváru The Mall.

Po přesunu zpět do země galského kohouta ještě není jasné, kde se další etapy budou přesně odehrávat. Do světa se dostala nepodložená informace, že čtvrtá etapa se má vrátit po čtyřech letech do oblasti severní Francie na místa, kde se pořádají závody z kraje roku, tzv. jarní klasiky. Přejezdy po prašných cestách s úseky vystavěnými ze specifického druhu dlažebních kostech (kočičí hlavy) jsou mezi diváky jistě oblíbené, mezi cyklisty už méně.

Další nepotvrzené informace hovoří o týmové časovce v belgickém Ypres a etapě končící ve
Verdunu, která má připomenout 100. výročí od konce první světové války. Horských etap má být o něco méně než letos - 2 v Alpách a 3 v Pyrenejích (včetně absolvování Tourmaletu). Poslední, ryze závodní etapa, má být časovka jednotlivců v samotném srdci vinařské oblasti, Bordeaux.

Kromě prvních tří dní ovšem není prozatím nic oficiálně potvrzeno, proto je nutné brát veškeré ostatní informace s rezervou a počkat si na slavnostní odhalení trasy nového ročníku závodu, které je plánováno na průběh října tohoto roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat