čtvrtek 13. ledna 2011

Top 12 kultů... "vřele doporučuji"

V tomto výčtu nejsou jistě všechny filmy, které mě kdy zaujaly. Je zde "pouze" top 12 těch, které v sobě mají něco skrytého. Něco, co mě na nich dokáže tak fascinovat a přimět k tomu, abych se na ně podíval znovu. Dá se to tedy brát jako doporučení toho, co stojí za to shlédnout a zamyslet se nad tím, zda to stálo za to či nikoli. Kdybych měl doporučit všechny filmy, které mám rád, jsou jich asi stovky.

Neberte to tedy jako moje nejoblíbenější filmy. Spíš jako filmy, které mají vnitřní charakter a jsou určitou věcí (herci, scény, příběh, gagy...) výjimečné. Stejně tak jako je nedůležité pořadí. Jde o to, že jsem film hlavně vybral, ne o jeho umístění v seznamu. Ještě na vysvětlenou. První je uveden český název titulu, zatímco v závorce je původní jméno.


1) Pulp Fiction: Historky z podsvětí (Pulp Fiction)

Vincent Vega (John Travolta) a Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) jsou dva nerozluční gangsteři ve službách obávaného Marsellusa Wallace (Ving Rhames). Před dokončením jednoho "jobu" prozradil Vincent Julesovi, že Pán Velký (tedy Marsellus) ho požádal, aby se postaral o jeho sexy manželku Miu (Uma Thurman), zatímco bude na Floridě. Vincent to považuje za zkoušku loajality, ve které musí za každou cenu obstát.

Butch Coolidge (Bruce Willis) je boxer, jehož kariéra se chýlí ke konci. Že v boxu neexistuje liga veteránů, bude se sprostě muset smířit s tím, že už je out, a přijmout Marsellosovu lákavou nabídku - vzít prachy, prohrát v pátém kole a odletět si užívat se svou milovanou Fabienne (Maria de Medeiros) do slunečného Karibiku. Ale jaké je to bojovat s vědomím, že tentokrát je to na posledy? Dovolí mu pýcha a hrdost prohrát a tím pádem skoncovat s kariérou?

Pumpkin (Tim Roth) a Honey Bunny (Amanda Plummer), párek mladých amatérských zlodějíků si vysedává v restauraci a analyzuje pracovní život. Vylučovací metodou přijdou na to, že v době, kdy se nevyplatí vykrádat banky, obchody s alkoholem ani benzínové pumpy je nejlepším terčem loupež v restauraci. A proč ne ta, ve které právě sedí? Následuje rychlé rozdělení úkolů, polibek pro štěstí a samotná loupež. Osudová loupež...

Tři na první pohled nesouvisející historky z krvavého podsvětí tvořící jeden příběh plný stylizovaného násilí, drog, dnes již kultovních dialogů a hlavně absurdních situací a nečekaných dějových zvratů. Postmoderní analýza zvráceného života zločinců, Boží vůle, vyrovnávání si účtů, masáže nohou a překladu názvů hamburgerů sklidila obrovský celosvětový úspěch jak mezi diváky, tak i u kritiky. Za nejkultovnější film 90. let si režisér a scénárista Quentin Tarantino (ze 7 nominací) odnesl Oscara za nejlepší scénář a nemalý úspěch sklidil snímek i na prestižních světových filmových festivalech v letech 1994 a 1995.


2) Human Traffic (Human Traffic)

Pětadvacetiletý spisovatel a režisér Justin Kerrigan na základě své vlastní zkušenosti natočil film, který nepostrádá humor, svěžest a bezstarostnost mládí. Film se odehrává během jednoho víkendu. Hlavními hrdiny hudebního filmového příběhu je parta šesti kamarádů (pří chlapců, tří dívek), která má před sebou vidinu zábavného a vzrušujícího tanečního víkendu na velkolepé taneční párty - po ubíjejícím pracovním týdnu. Film začíná pátečním odpolednem, kdy se kamarádi ve spěchu připravují na velkou taneční událost a končí nedělní kocovinou, kdy se všichni po skvělém víkendu rozcházejí.


3) Desperado (Desperado)

Kdysi byl nejlepším Mariachim (kytarista a zpěvák) na americko-mexické hranici. Jednoho dne ale omylem zkřížil zájmy místní narkomafii a byl donucen bojovat o svůj život. V litém střetnutí mu zabili krásou překypující manželku a zmrzačili ruku. V pouzdře na kytaru teď proto nosí úctyhodnou sbírku střelných zbraní a jediným smyslem jeho života se stala pomsta. Poslední z překupníků (všichni ostatní už odpykali svůj omyl smrtí) jménem Bucho je stejně mocný jako nemilosrdný a dříve než nastane chvíle konečného účtování, musí se Mariachi doslova prostřílet zástupy jeho krvelačných poskoků.

Deperado natočil mladý americký režisér hispánského původu Robert Rodriguez jako pokračování svého poloamatérského snímku El Mariachi. Filmový nadšenec Rodriguez vyrobil první díl za sedm tisíc dolarů, které získal jako pokusný pacient při testování nových nevyzkoušených léků. Do hlavních rolí obsadil své přátele a příbuzné. Sám režíroval, stál za kamerou a nakonec i stříhal. Hotový film o potulném zpěvákovi, který je omylem považován za nájemného vraha a dostane se tak do konfliktu s místní narkomafií, padl od oka lidem ze společnosti Columbia, která jej uvedla do širší distribuce. Kritika pěla ódy na stylovou vytříbenost poloamatérského díla a diváci se výborně bavili. Rodriguez se stal hýčkaným dítětem Hollywoodu. Pokračování El Mariachiho s Antoniem Banderasem v hlavní roli bylo natáčeno už v plně profesionálních podmínkách, stálo tisíckrát víc než první díl a na festivalu v Cannes vzbudilo nadšení v řadách novinářů i diváků.



4) 10 položek a méně (10 item or Less)

Postarší muž, bývalá filmová hvězda z béčkových filmů, se vydává provést svůj výzkum do jednoho supermarketu. Tento starý pán je velmi ostřílený a nebojí se mluvit s kýmkoliv, hned každého osloví a mile se na něj usmívá. V obchodě si všimne sympatické prodavačky jménem Scarlet, která pracuje u pokladny "10 položek a méně". Tento bláznivý chlapík zde měl pobýt jen hodinu a poté pro něj měl přijet přítel a odvést ho zpět, odkud přišel. Jenže nic takového se nestane, a tak zůstane na krku Scarlet a začíná se jí plést do života. Pomalu se od ní dozvídá různé věci a tato dvojice se začne důvěrně povídat. Pouto mezi nimi se prohlubuje, stařík se totiž asi řídí heslem "co na srdci, to na jazyku" a tak hned řekne každou myšlenku, která ho napadne...


5) Sexmise (Seksmisja)

Zatím nejslavnější polská komedie, která se pravidelně vrací i k našim divákům. Hlavní hrdinové, dobrovolníci Max a Albert se po umělém zmrazení těla probouzejí o "něco" déle, než jak to plánoval původní vědecký experiment. Jejich šok je dvojnásobný, neboť se ocitli ve 21. století, v novém společenství, kde žijí pouze ženy. Muži na Zemi zatím vyhynuli, ženy se staly zcela soběstačnými a s "silnější pohlaví" je pro ně nepřítelem číslo 1. Max a Albert jsou tak proti své vůli považováni za jakési nepohodlné "vykopávky" a hrozí jim to nejhorší: smrt, anebo násilná přeměna v ženy...


6) Trainspotting (Trainspotting)

Přeslavný, kultovní, vtipný i tragický zároveň a místy také lehce nechutný film o drogách z dílny Dannyho Boyla. Jeden z vůbec nejpřesvědčivějších v daném žánru. Líčí bez obalu všední životy edinburgských feťáků a skrývá v sobě nejen nezbytné poselství, ale především poučení pro další drogychtivé generace. Ústřední postavou je (stejně jako v taktéž slavné knize Irvina Welshe, jejíž adaptací snímek je) asociální mladík jménem Mark Renton, jenž nechodí do školy, ba ani do práce - povětšinu času se staré jen o to své. Totiž denní dávku heroinu. Obdobný osud mají také jeho "takzvaní kámoši" - Spud (tak trochu roztěkaný, ale upřímný ňouma, co má zálibu v drogách jako každý jiný), Sickboy (poměrně sofistikovaný fanda Jamese Bonda - s duší obchodníka) a konečně výjimka potvrzující pravidlo - Mr. Francis Bagbie (řezník, jehož jedinou zálibou je řezat lidi, nikoliv drogy)

Film v podstatě líčí jediné - cestu Marka Rentona z pekla fěťáků zpátky nahoru, mezi tzv. "normální" lidi. Jeho "cesta ven" je doprovázena různými bizardními historkami a glosami, aby nakonec došel k nevyhnutelnému zjištění, že jestli chce přestat brát, najít si práci a být "stejný jako vy", musí se nutně zbavit svých tzv. kámošů a zkusit štěstí jinde a jinak. Otázka ovšem zní: Je tohle ten život, co si chce vybrat, aby ho učinil šťastným a spokojeným člověkem? Nebo je to jiná, společensky přijatelnější cesta do pekel?



7) Hanebný Pancharti (Inglourious Basterds)

Během prvního roku německé okupace Francie se Shosana Dreyfusová (Mélanie Lourent) stane svědkem popravy vlastní rodiny rukou nacistického plukovníka Hanse Landy (Christoph Waltz). bez váhání se vydá na útěk a uchýlí se v Paříži, kde získá novou identitu jako majitelka a zároveň provozovatelka kina. Zároveň ale na jiném místě v Evropě poručík Aldo Raine (Brad Pitt) sestavuje skupinu amerických židovských vojáků za účelem okamžité a překvapivé odplaty, později v nepřátelských liniích známé jako "the basterds". K této skupině se přidá i německá herečka a tajný agent v jedné osobě Bridget Von Hammesmark (Diane Kruger), jejimž úkolem je eliminace vedoucích představitelů Třetí říše. osudy se protnou a celé dění je soustředěno kolem Shosany, připravené vzít odplatu do vlastních rukou.


8) Kult hákového kříže (American History X)

Dnes již kultovní snímek vypráví o krátkém úseku ze života Dereka Vinyarda. Z mladého studenta se po otcově smrti stává neonacistický stoupenec, obviňující "barevnou" komunitu z tohoto incidentu. Netrvá dlouho a Derek pocítí chlad zdejší věznice. Dostává 3 roky za zabití dvou potencionálních zlodějů jeho auta. Za zdmi pomalu začne chápat fanatickou víru i z druhé strany. Domů se vrací jako jiný člověk, ale zjišťuje, že jeho mladší bratr Danny podlehl témuž zlu. Dokáže současná hlava rodiny pomoci bratrovi a svým milovaným? Není již na nápravu pozdě?


9) Klub Rváčů (Fight Club)

Když nemůžete půl roku usnout, celý okolní svět vám začne připadat jako nekonečný sen. Všechno kolem vás je nedokonalou xeroxovou kopií sebe sama. Chodíte do práce, díváte se na televizi a jste vděční za to, když občas ztratíte vědomí a nevíte o světě. Lidí s podobnými problémy moc není, ale mladý úspěšný úředník, která si říká Jack, je jedním z nich. Má slušnou práci, vydělává slušné peníze, ale trpí nejtěžší formou nespavosti. Na služební cestě se Jack seznámí s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. Tato "výměna názorů" se oběma zalíbí a brzy vznikne první Klub rváčů. Místo, kde můžou mladí muži, znechucení světem, odložit své starosti a stát se na pár minut zvířaty.


10) Romper Stomper (Romper Stopmer)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russel Crowe) a jego gangu vyznavačů Mein kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzivní válku o své území. Z Davyeho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál.


11) Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown)

V 70. letech přivedla skupina mladých surfařů z nehostiné čtvrti Dogtown v kalifornském Venice k životu nový, revoluční styl skateboardingu. Zakladatelé týmu Z-Boys, který se proslavil svým agresivním stylem, zkombinovali dech beroucí surfařské kousky se skateboardingem a stali se doslova přes noc obrovskou senzací a místními legendami. Uvnitř prázdných bazénů, které se proměnily v dějiště strhujících kaskadérských kousků, položili základy dnešních extrémních sportů a vytvořili nový životní styl, jenž se postupem času stal celosvětovým antikulturním fenoménem. Když se však obyčejná odpolední zábava proměnila ve velký byznys, začala si sláva vybírat svou daň v podobě rozpadajících se přátelství, o nichž se všichni domnívali, že budou trvat navěky.


12) Big Lebowski (Big Lebowski)

Jeff "Dude" Lebowski je nejpohodlnějším mužem okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktejly Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Spokojeně tráví dny povalováním se, dokud mu dva gangsteři tento koberec nezničí. Spletou si totiž Duda s jeho milionářským jmenovcem a vymáhají od něj dluhy za propuštění milionářovi manželky. Když se rozhněvaný Dude vydá do domu velkého Lebowskiho hledat zadostiučinění a náhradz za zničený koberec, začíná se příběh vtipně motat a napodobuje příběhy z detektivek a filmů noir. Dude se má stát prostředníkem mezi milionářem a vyděrači, kteří unesli jeho ženu. Vše se však zkomplikuje, když se povalečský antihrdina rozhodne spolu se svými kamarády - katolickým Polákem slavíce židovské svátky Waltrem a přiblblým Donnym - oběma stranám vyfouknout zpod nosu milion dolarů. Zaplete se do situací, kdy ho porno producent sfetuje, feministická akční umělkyně využije jako dárce spermie a dokonce se ocitne ve vaně s fretkou.

Pseudochandlerovská kriminální zápletka filmu je půdorysem, na kterém bratři Coenové postavili košaté vyprávění plní bizardních postav a absurdních situací okořeněných typickým Coenovským humorem. Big lebowski je holdem ležérnímu způsobu života a oslavou moderního Everymona Dude. Zároveň je změtí několika žánrů, které s chutí a fantazií paroduje.


Přeji příjemnou zábavu!

2 komentáře:

  1. ja by som do toho zoznamu pridal film Oldboy http://www.imdb.com/title/tt0364569/
    hlavne si clovek nesmie precitat viac o tom, pretoze rozuzlenie na konci to velmi umocnuje

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo toho hodně, co ještě mohlo přijít v úvahu. Nakonec jsem ale rozhodl, jak jsem rozhodl no :)

    OdpovědětVymazat