pátek 3. prosince 2010

Manévry v podzemí... "Němčina kontra Francouzština"

Toto prosincové pondělí jsem se vydal znovu směr hlavní město, abych se mohl zúčastnit koncertu kapely Irie Révoltés, jediného na našem území. Tahle parta hraje velmi sympatickou kombinaci ska/ragga a každý večírek s ní je jedinečný. Cesta proběhla kupodivu fajn, i když za okny byl k vidění nefalšovaný blizzard. Obzvláště pak od Lysé nad Labem až do Prahy to byly přímo sněhové stěny, které nutily veškerou silniční dopravu omezit svou rychlost na polovinu.

Samotná matka měst už silně připomínala "holomráz", jak by pohled z okna nazval Jules Verne v jeho románu Ocelové Město. Stromy zcela obsypané a zmrzlé, lidé apatičtí, auta zapadlá... To je jenom zlomek toho, co se dalo onoho večera zpozorovat. Jako obyvatel Liberce jsem byl o to udivenější, když u nás byl teprve slabší poprašek a v Praze je vždy sněhu o takových 70% méně.

Už tenhle start předpovídal nevšední večer. Na autobusáku jsem se srazil se ségrou a následně jsme vyrazili do centra. Před samotným koncertem ještě nějaký ten "hambáč" apod. a hurá najít ono magické místo, kde se to celé semele. Klub Roxy, který se zhostil pořadatelství, byl necelých deset minut chůze od MCD's. Dorazili jsme akorát, když se klub otevřel a první lidé se hrnuli dovnitř. Ve frontě nám náleželo asi 150. místo, ke kterému se vázalo cca patnáctiminutové čekání, než se dostaneme do útrob podniku. Jestli se to tak dá nazvat, tak nejzajímavější na celém čekání bylo prohlížení jídelního lístku přilehlé restaurace. Argentinská restauračka měla vcelku lákavá jídla, ale taková polívka s hovězím masem za 420Kč, to člověka rychle přejde chuť.

Po proniknutí do prvního podzemního patra náš čekal ještě nekonečný had čekající na šatnu. Tomuhle utrpení jsme se dokázali efektně a hlavně efektivně vyhnout. Namířili jsme si to k pultu s oblečením kapely, koupili nějaké to triko a mikinu a nenápadně se vmísili do fronty v místě, kde na nás přišla řada asi za 30 sekund. Tímto trochu nefér tahem nám naskočilo k dobru dobrých 20-25 minut, takže aspoň nějaký čas na obhlédnutí klubu a občerstvení. Pivo za 39 (odporný a nesmyslně ledový Staropramen), cigára (oheň neprodávali) za 80, zkrátka "lidové" ceny, jako na každé hudební akci.

Předskokanem večera byl nějaký neznámí šašek, který svým počínáním ničil vynilové desky a o trochu zajímavější zpěvák. Hudebně se jednalo o samé ragga, což bylo ještě pěkně poslouchatelné a lidé se dokázali dobře chytat na hrané skladby. Úderem 20. hodiny a 5. minuty se prostory klubu potemněly a na scénu postupně přicházeli všichni členové skupiny. Jelikož je tvořena hned devíti členy, nemá na pódiu každý zrovna bůhví jak moc prostoru. Očividně jim to ale nevadí a jsou rádi za každou štaci, kterou mohou odehrát. Kapacita Roxy je mi neznámá, odhadem ale mohlo být přítomno kolem jedenáctiset lidí (vyprodáno). Při ceně lístků 350Kč se nebylo ani čemu divit. Setlist se skládal z dost velké části z nového alba Mouvement Mondial (stejný název nese i aktuální turné), na kterém není přeci jen tolik hitů, aby mohly zaujímat tolik prostoru při vystoupeních. Tohle si bohužel kluci neuvědomují a tak byla atmosféra mezi lidmi jak na houpačce. Po veliké pařbě přišli na řadu dvě, tři skladby z novinky a na to už tolik obecenstvo nereagovalo.

Atmosféra celého večera byla velmi solidní, ale rozhodně ne taková, na jakou jsem se osobně těšil. Jelikož jsem viděl skupinu nedávno (v létě), tak jsem měl přímé porovnání obou koncertů. Oproti první příležitosti lidé méně pařili, na což nesrovnatelná návštěvnost obou akcí neměla žádný vliv, a o nějakém pogu nemohla být ani řeč. Stejně tak výběr písniček byl onehdá citlivější a lépe zapadal do kontextu. Fatální přehmaty v pořadí songů na tom měly určitě svůj lví podíl. Nevím, jak to viděli ostatní, ale na mne večer zanechal zmiňovaný dojem. Povedená akce, ale nedosáhla kvalit, na které dosáhnout měla. Tak či tak, ještě zpátky ke koncertu. Nedlouho před koncem se zranil někdo těsně před pódiem a tak byl vytažen jedním ze zpívajících dvojčat na scénu. Tady se jakš takš probral/a (do teď nevíme, jestli to byl ON nebo ONA) a crew jej vedla do zákulisí na detailnější prohlídku (nejspíš). Jinak co se hudby týče, zaznělo vše, co zaznít mělo. "Ska", "Rebelles", "Merci", "Solei" a z nové placky nejlepší skladby "Aufstehn" a "Travailler". Při produkci těchto věcí se také nejvíce v kotli pařilo a lidé se spojovali v jedno tělo a jeden hlas. Přidávali se i hloučky lidí stojících na balkonech a mimo hlavní dění, díky čemuž vznikala perfektní atmosféra. Zpěv se odehrával zhruba 50/50 co se střídání jazyků týče (viz nadpis). Z nejprotěžovanějších stylů večera lze uvést ragga, raggae, hip-hop, ska, crossover...

Sečteno, podtrženo. Povedená akce se stopáží ke dvěma hodinám a s místy super publikem. Osobně jsem se seznámil se super partou lidí, kteří jako jedni z mála měli zájem o pogo a snažili se dav co nejvíce rozhýbat. Tímto bych jim chtěl poděkovat za perfektní pařbu a třeba se ještě někdy v životě potkáme. Zvláště pak gesto jedné slečny je k nezapomenutí. Odporné počasí, hloupá obsluha šatny, skleníkové mikro klima, které donutilo každého ždímat snad i ponožky. Odporná cena (263Kč) za přespání na privátě, ale třeba plakát kapely (jenom za pajdičku) podepsaný skoro všemi členy. I to byla ona noc z 29.11 na 30.11. 2010.

Některé přehrané skladby, které si vybavím (pořadí už netuším). : Ska, Aufstehn, Zeit is Geld, Poulet, Merci, Rebelles, Solei, Travailler, Resistencia, Consommation...

Povedené video shoty:
http://www.youtube.com/watch?v=dUGHc0CGmG8
http://www.youtube.com/watch?v=sEuwzZ_ShD8

Žádné komentáře:

Okomentovat