neděle 5. prosince 2010

2018 & 2022... "svět se zbláznil"

Nadcházející mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 se uskuteční v Brazílii. Tento kout planety je fotbalu zaslíbený, takže není pochyb o tom, že se po fotbalové stránce bude jednat o dobrý šampionát. Bohužel, co následuje za další čtyři roky je naprostá katastrofa. Během hlasování výkonného výboru FIFA, které proběhlo 2. prosince 2010 v Curychu, bylo rozhodnuto o tom, že roku 2018 se bude konat finálový turnaj v Rusku.


Největší stát na světě se ucházel o pořadatelství již v roce 1984. Tehdy se jednalo ještě o kandidaturu Sovětského svazu, který nakonec prohrál s Itálií. Neúspěch byl pro tehdejší zástupce svazu zdrcující, ovšem pro zbytek světa přijatelný. Bylo tzv. veřejným tajemstvím, že se jednalo o odplatu za to, že komunistický režim bojkotoval letní OH 1984 (Los Angeles) a neposlal své sportovce bojovat o cenné kovy. Osobně bych byl jedině rád, že mi taková pakáž nepřekročí práh státních hranic, ale hlavouni ze sportovních výborů to asi viděli jinak.

Každopádně zpět ke čtvrteční volbě pořadatele. Pro rok 2018 byly celkem čtyři kandidáti, z nichž dva byly dvojkandidatury. Kromě Ruska ještě Anglie, Nizozemí-Belgie a Španělsko-Portugalsko. V první dvojkombinaci Nizozemí-Belgie nebyl ani jeden stát v minulosti pořadatelskou zemí. Přesto nebyly brány jako favorité, i když svojí prezentací překvapili určitě všechny přítomné. Španělsko s Portugalskem mělo také super prezentaci, ze které na člověka dýchla pohostinnost a místní optimistická nátura. Přesto, že v roce 1982 se hrálo právě ve Španělsku, tak byly téhle dvojici přikládány větší šance na úspěch, než předešlé dvoutřetině z Beneluxu. Zbylá dvojice Rusko a Anglie byla odborníky považována za největší favority. Anglie investovala do propagace turnaje největší sumu ze všech kandidátů (i na rok 2022) a to přes 88 miliónů Kč. Kdo viděl jejich prezentační videa, tak asi chápe, proč bylo vše tak drahé. Příběh, který se v nich odehrával měl naznačit, že anglickému fotbalu fandí lidé po celém světě a je tak nejexponovanější fotbalovou ligou planety. Malé partičky kluků v dresech Liverpoolu, Chelsea, Arsenalu nebo Manchesteru (United i City) se postupně scházely ve svých městech situovaných v zemích převážně Asie a Afriky, aby bylo člověku naprosto jasné, že anglický fotbal spojuje národy a dává šance mladým lidem na lepší život.

V další shotu bylo jasné heslo (stejně jako heslo celé kampaně) - "England united, the World invited", které mělo ještě více evokovat spojení světového fotbalu centralizované do jeho kolébky. Sám David Backham si zjevně udělal výlet do Afriky, kde pronesl proslov obklopen malými černoušky, kteří se snaží prosadit ve fotbale. Kromě známého fotbalisty měli svoje slovo i trenéři jako Arsene wenger, Roberto Mancini nebo Alex Ferguson. Z hráčů se angažovali hvězdy typu Steven Gerrard nebo Mikel Essien. Během slavnostního odpoledne byly v sále členové anglického kandidaturního týmu, mezi kterými byl i princ William nebo ministerský přededa David Cameron. Podporu šampionátu vyjádřil i umělec Elton John, díky kterému měly údajně vysoce stoupnout šance Anglie na pořadatelství.

Nakonec vše bylo jinak a šampionát padl do klína rusům. Jejich prezentace sice byla absolutně nejhorší ze všech a na první pohled z ní sálala hloupost a předpotopní život místních obyvatel, ale hlavně, že nasypaly do kapes členů výboru FIFA nějaký ten peníz. Během včerejška jsem se dozvěděl, že deník The Sun (ENG) přišel se zajímavou informací. Dle jeho tvrzení bylo o pořadatelství prakticky rozhodnuto dopředu a veřejné hlasování už bylo jen pro pořádek. Jistý člen ruské skupiny to řekl dopředu celé výpravě Anglie, aby nebyli později moc šokovaní. Je pravda, že tenhle plátek je už z části bulvární, přesto bych ale tuhle zprávičku nepovažoval za nemožnou.

Ještě zmínka o následujícím, tedy 22. mistrovství světa, které se bude konat v Kataru. Tenhle státeček leží na východě arabského poloostrova a patří do společenství místních emirátů. Nikomu asi už nevadí, že zde je fotbal prakticky neznámí, nehledě na to, že nestojí ani jeden ze šestnácti stadionů, na kterých se má turnaj odehrát. Oni ani takový bolševící na tom nejsou o moc lépe. Ze stejného počtu jim stojí pouze jeden jediný. Podobných zvráceností je v obou zemích hned několik. V Kataru je zákaz pití alkoholu, takže i nekorunovaného nápoje podobných akcí - piva. Nedokážu si moc představit statisíce lidí, jak se válí v poušti a ani si nemůžou dát pár "kousků". Teploty zde během léta šplhají až na 50 stupňů, na což katarský svaz reagoval promptně. Postaví prý dokonalé stadiony, které se po turnaji rozeberou a pošlou do chudých zemí a všechny budou plně klimatizované. Po zápasech už je to ale starost každého člověka, kde se schová před děsným vedrem. Desítky a desítky tisíc lidí tak budou vystaveni neskutečné životní lekci. Celé je to zkrátka zvrácené a nechutné, jak jinak to slušně podat.



O nějaké infrastruktuře také nemůže být řeč. Zatímco rusáci musejí vyřešit "jenom" několik tisíc silnic, nová letiště, železnici (přejezd mezi nejbližšími městy turnaje trvá 9 hodin!) a stovky nových hotelů, u arabášů je to ještě "lepší". Ti se zaručili postavit celou dopravní síť i s letištěm, stadiony a prostory pro fans. Jenom dopravní sítě spolknou víc než 60 000 000 000 dolarů. Proč se také držet při těle, když nám vše zasponzorují ropné dolary. Právě otázka peněz byla tou hlavní, proč bylo rozhodnuto tak jak bylo. Není tedy náhoda, že jak Rusko, tak Katar byly ze všech kandidátů nejbohatší země. Kromě Kataru se ucházely ještě Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a USA. Japonsko a Korea pořádali šampionát před relativně krátkou dobou, takže byly už od začátku spíše do počtu. Zato USA a hlavně Austrálie si dělali velké naděje. Za velkou louží se akce konala naposledy v roce 1994, takže jisté šance tu byly. Zvláště pak, když úvodní řeč do video spotu namluvil sám Barack Obama a vedoucí kampaně byl bývalí prezident Bill Clinton. U protinožců se obdobná akce nekonala nikdy, takže i dle odborníků to byli právě oni, kdo byl pasován do role favorita. Jak to už ale chodí, všichni utřeli nudly a dostal to naprosto nepochopitelně právě Katar.

Pan Blatter (předseda FIFA) se asi rozhodl, že ještě před odchodem na penzi (lépe do rakve) za sebou zanechá nezapomenutelnou stopu. Tou stopou se ale nešťastně stala právě tahle akce a tak je teď FIFA nyní brána celým světem jako hlupáci, kteří si chtěli pouze namastit kapsu z peněz lobistů výherců. Během dneška jsem si zjistil nějaké podrobnosti a docela jsem byl překvapen. U první volby vypadla Anglie hned v prvním kole pouze se dvěma hlasy. Samy zástupci byly ale přesvědčeni, že získají minimálně 6-8 hlasů a dostanou se tak do finálového rozhodnutí. Jejich majitelé (hlasů) ale vyslyšely šustění petrodolarů a na poslední chvilku přeběhli ke konkurenci. U druhé volby to bylo prakticky totožné. Favorizovaná Austrálie vypadla v prvním kole pouze s jedním hlasem. Katar měl už na začátku volby 16 hlasů a bylo vcelku jasné, jak ten celý cirkus dopadne.

Nezbývá než doufat v to, že se evropské nároďáky dohodnou, že bojkotují obě akce a nezúčastní se ani kvalifikačních bojů. Tím pádem by se nejednalo o nějaké světové mistrovství ale naprostou sportovní frašku, ze které by každý obviňoval právě FIFA. Takové bojkoty ve světě sportu už párkrát byly (USA vůči SSSR) a taky to vždy civilizovaný svět pochopil a podpořil. Jestli se tak nestane, tak upřímně lituji fanoušků, kteří pojedou do Ruska takzvaně na blind. Sám Putin totiž prohlásil, že se vízová povinnost zruší pouze pro držitele vstupenky. Zde tedy absolutně odpadají davy lidí, kteří chtějí pouze jet do pořadatelské země a užít si atmosféru. Ono totiž dostat vízo do té hloupé země není taková sranda...

Zde přidávám vybrané citace ze světových médií a deníků, aby měl každý představu, že nejen já osobně jsem udiven a rozzloben, ale cítí to tak drtivá většina zeměkoule (nejen kandidáti na pořadatelství).:

"Ukazuje se, že když máte technicky nejlepší a komerčně nepropracovanější projekt, k tomu vášeň pro fotbal, nestačí to. Jsem zoufale smutný."
britský ministerský předseda David Cameron


"FIFA a KGB jsou poslední dvě tajné organizace na světě."
bývalý reprezentační trenér Anglie Terry Venables

"Jediné vysvětlení pro toto rozhodnutí je že FIFA prodala mistrovství světa šejkům z ministátu uprostřed pouště. Vždy bylo jasné, že v Curychu rozhodují peníze."
"FIFA prodala šampionát šejkům - katarstrofa! Takhle bychom to slovo měli nově psát."
německý deník Bild

"Připadá mi to jako volba ze středověku. Není dobré, že v moderní době rozhoduje lobbování, při kterém lidé říkají: Prosím, věřte nám. Čekal bych, že budou důležití spíš technická kritéria."
manažer Arsenalu Arsene Wenger

"Nic není nemožné... Zejména pokud máte dost peněz..."
švýcarský deník Basler Zeitung


"Cože? Katar?! Copak ti spiklenci z Curychu prodali poslední zbytky svědomí za hory petrodolarů? Asi ano, když udělali dlouhý nos na celý svět"
"Copak kartel s názvem FIFA ztratil celou svou duši? Opravdu jim jde o to, aby fotbal vzkvétal, nebo si jen chtějí nacpat kapsy?"
deník Seattle Times

 "Ať žije Blatter! Jestli touží po sobě něco zanechat, tak se mu to právě povedlo. Je to špinavý byznys, nic jiného! A Blatter ho celý řídí." 
italský deník Gazzetta dello Sport


"Šampionát v Rusku a Kataru - takový nesmysl!"

italský deník Tuttosport


PS:  Omlouvám se za tendenční článek, ale s touhle situací se zkrátka nikdy nesmířím. Když už nic jiného, tak doufám, že si angličtí fans zachovají svojí zášť a za osm let vezmou ruská města ztečí.

1 komentář:

  1. Skvělej článek. První obrázek perfektně vystihuje situaci. U poslední věty budu doufat, že jim fans z Anglie ukážou, kde se má konat MS. ;-)

    OdpovědětVymazat