pátek 17. června 2011

Páteční Bon Jovi... "organizace - na výbornou"

Celou akci bych doporučil zažít hlavně drtivé většině pořadatelů hudebních akcí v našem státě. Protože to, co předvedli naši západní sousedé, se dá považovat za naprosto perfektně odvedenou práci v každém směru. Jasné je, že se i zde nalezlo něco málo nedostatků, či nezvyklostí pro občany zemí jako je Česká Republika. Přesto všechno byl tenhle koncert a vůbec celý den strávený v areálu moc fajn.


Během příjezdu do samotných Drážďan, kde se koncert konal, bylo trochu zarážející, že pořádné billboardy s upozorňováním na akci nebyly prakticky vidět. Až se člověk pomalu začal bát, zda si to pan Bon Jovi a spol. nerozmyslel a tuto štaci nevypustil. Každopádně po nalezení příhodného místa na parkování v centru města se již začaly pomalu srocovat davy, které měly namířeno stejným směrem, jako my. Když vezmu jako první kladné zjištění cenu parkování, která byla pouhá 3 Eura na 24 hodin, tak hned první gesto pořadatelů nebylo o nic míň vstřícnější. Celý den totiž platilo, že kdo měl lístek na koncert, měl také všechny druhy mhd zdarma. Jedna taková tramvajová zastávka nám padla do cesty, takže jsme využili jejích možností a částečně se přiblížili areálu. Z tramvajové zastávky se už valil souvislí had lidí, takže člověk skutečně nemohl zabloudit. Pěkné bylo pozorovat, jak je dav rozmanití. Zde se dá použít termín UNISEX skrz všechny věkové kategorie, neboť tak tomu skutečně bylo.

Zpět ale k cestě do areálu. Cca 15. minutová procházka skrzeva sportovní areály pro budoucí Lahmy, Ballacky apod. nás zavedla k první kontrole lístků. Opět se zde plně projevil cit pro přesnost, pořádek a kulturní vyspělost, kdy se lidé sami řadili do dvou front a usměvavé hostesky jim kontrolovaly lístky a popřávaly pěkný večer. Jaká to příjemná změna oproti holohlavým bezmozkům z koncertů a festivalů v ČR. Obzvláště pražská O2 aréna by se mohla jezdit dívat, jak to má na živé hudební produkci vypadat ze strany security. Od kontroly to už bylo jen několik minut do samotného areálu, který začínal druhou kontrolou lístků a tentokrát i případných batohů, kabelek, tašek... I zde byli ale lidé naprosto příjemní a evidentně se snažili platícímu člověku, který si přišel vychutnat pěkný zážitek, tuto skutečnost nijak nenarušovat.

Areál byl tvořen ze dvou tribun, plochou pro standardní stání (naše místa) a tzv. "Golden Circle" (stání u pódia). Pořadatelé rovněž nezaháleli a ještě v den samotné akce upravili velikost areálu tak, aby dostatečně vyhovoval návštěvě podle počtu prodaných lístků, ale zároveň nepůsobil křiklavě prázdně. Nakonec se sešlo kolem 25 000 lidí a areál byl tak zaplněn prakticky na 100 %. Celé místo konání bylo zasazeno na poloostrov v centru Drážďan s příznačným názvem Festwiese Ostragehege. Začátek celé produkce byl dle internetu a času na lístku plánován na 18. hodinu. V tento čas skutečně produkce začala, ovšem pouze první předkapela. Její název si bohužel nepamatuji. Jediné co tak nějak vím, že kapela hrála slušný rock a byla to nějaká snad místní parta. Po cca půl hodince vyklidila parta plac a začalo se připravováni na druhého předskokana - skupinu The Breakers. Tuhle skvadru opět absolutně neznám, takže nemůžu ani soudit, zda hrála novou či starší tvorbu ani se rozepsat o jednotlivých skladbách. Jejich produkce skončila zhruba v 19:45 a bylo tak více než zřejmé, že samotná hvězda večera, kapela Bon Jovi začne s největší pravdě podobností ve 20:30.

Během pauzy došlo na občerstvení, které bylo opět skvěle řešeno. Každý kdo si dal nějaký nápoj zaplatil jedno euro zálohu na kelímek, který byl prakticky z nerozbitného plastu a vydržel tak skutečně mnoho. Díky tomu si každý vždy šel se svým kelímkem pro další várku tekutin a nikde se tak neválel žádný bordel. Dokonce ani sáčky a všemožné propriety, které zbudou člověku od jídla nebyly naprosto nikde. Holt vyspělá země, tak se každý chová jako člověk a odpadky hází do košů. O koše se zas bleskově starali pořadatelé, takže žádné přetékání odpadky po první hodině jako je tomu u nás. Za celou dobu strávenou v areálu (18-23 hodin) jsem mezi lidmi zaregistroval pouze jednoho zaměstnance, který procházel dav s poloprázdným! pytlem na odpadky a bez nadsázky kontroloval fanoušky z ČR, o kterých je známo, jak se dokáží v zahraničí chovat. Ostatně lidí z ČR jsem několik desítek zaznamenal, takže je vidět, že i během finanční krize a ne zrovna nejlevnějšího vstupného se najdou peníze na kvalitní kulturní zážitek vždy. Kdo by měl ještě strach, že si nestíhá dojít na WC, tak ani zde nebyl nijak extra přetlak, neboť přenosných ToiToiek bylo instalováno dostatečné množství.

Čas se přehoupl přes půl devátou a na obřím pódiu se začalo přehrávat intro před nástupem hlavní hvězdy večera, kapelou Bon Jovi. Celé turné je věnováno poslednímu řadovému albu Circle, takže i image pódia byla laděna do polokruhu, který byl vyplněn obří obrazovkou. Vedle ještě byly vytaženy dvě dodatečné obrazovky, takže i fandové na tribunách měli dokonalý přehled o tom, co který člen kapely zrovna provádí. Jakožto spíše jen posluchač této hudby nedokážu vypsat celý setlist, natož pak hodnotit jak byla která skladba přehrána kvalitně či naopak. Z neutrálního pohledu ale můžu říct, že byla předvedena naprosto profesionální show plná světelných efektů, kvalitního ozvučení a výborného výstupu samotné skupiny. Evidentní dobrá nálada čišela z každého člena a tak neustálé vtípky a úsměvy na všechny strany byly na denním pořádku. Někdy to až člověku přišlo jako naučená póza, kterou si členové během let dobře osvojili. Jedna z mála chybek by mohla být malá komunikace s publikem, které se delšího slova dočkalo až po cca 6. písničce. Na druhou stranu mi zas může kdokoliv oponovat, že přílišné prostoje mezi skladbami taky nejsou nic dobrého a měl by jistě pravdu. Druhé, pro mě osobně otevřeně řečeno, zklamání přišlo u konce koncertu, kdy přišla na řadu výborná věc "Have a Nice Day". Na tuto pecku jsem čekal jednu z největších reakcí publika, ale pravda byla opačná. Lidé si s těží pobrukovali text, natož aby někdo skutečně pařil. Jako jeden z mála jsem se u téhle věci skutečně vyřádit, ale že by to byla nějaká "mass pařba", to skutečně ne.

Kolem půl jedenácté večerní se s námi kapela rozloučila, aby za chviličku mohla přiskotačit na pódium znovu a navalit do osazenstva nějaký ten přídavek. Pokud mě paměť nešálí, přidávány byly čtyři skladby, přičemž před poslední "Wanted Dead or Alive" a poslední "Livin' on a Prayer", rozhýbaly každého živáčka, který si tento převážně slunečný, páteční večer 10.6.2011 našel cestu do samotného srdce historického města. Po posledním rozloučení a poděkování za podporu, která trvá zhruba 25 let už nezbývalo nic jiného, než se vydat zpět k motorovému stvoření a po nalodění na palubu návrat směr Reichenberg. Cestou ještě nějaký ten sandwich na nejmenované síti čerpacích stanic (přeci nebudu podporovat Product Placement!) a kolem druhé hodiny ranní se převalit z auta do pelechu. Celkově povedená akce, která obsahovala mnoho pozitiv a jen nepatrně negativ.

Videoukázka z koncertu. Pro fajnšmekry autor videa uvádí, že je dostupné i v kvalitě 1080p.



Nějaké písničky, které ten večer zazněly.:

It's my Life
Bad Madicine
No Apologies
Have a Nice Day
Lay Your Hands On Me
We Weren't Born to Follow
Wanted Dead or Alive
Runaway
You Give Love a Bad Name
Born To Be My Baby
I¨ll Be There For You
Livin' on a Prayer
a zhruba 15 dalších ...

Žádné komentáře:

Okomentovat